De woonkamer schilderen: een kwestie van balans

De sfeer in je woonkamer staat of valt met het schilderwerk van de muren, en daar kan geen enkel hoogpolig tapijt of geurkaarsje tegenop. Door de woonkamer te voorzien van een laagje verf in een of meerdere rustgevende kleuren, creëer je een plek waar je je lekker kan ontspannen. Dat zachte tapijt waar je met je blote tenen in kan woelen, komt ook meteen beter tot zijn recht in een evenwichtig geschilderde woonkamer.

Omdat je in een woonkamer vaak veel tijd doorbrengt, wordt vaak geopteerd voor eerder zachte tussentinten. Uren kijken op een knaloranje vlak achter het televisietoestel, wordt doorgaans als minder prettig ervaren dan wanneer deze achtergrond geverfd is een aardse schakering van oranje. Wanneer je toch wil werken met een opvallende accentmuur, is het sowieso goed om weten dat deze het best tot zijn recht komt achter de sofa. Zo is het kleureffect subtieler en niet steeds in je gezichtsveld aanwezig.

Wil je de lichtinval in je woonkamer benadrukken, schilder dan de muren rondom je ramen in een lichte kleur. Hou je meer van een intieme sfeer, dan kan je opteren voor één of meerdere muren in een donkere tint. Besteed ook aandacht aan de meubels en de vorm van de kamer. Door een doordachte kleurkeuze, voorkom je vreemde kleurencombinaties met je meubels, en kan je een kleine kamer groter doen lijken.