Wat is en wat doet een schilder?


Wat is een schilder?

Wanneer het bij Schildersbedrijf De Groene Olifant gaat over onze ervaren schilders, doelen we uiteraard niet op kunstschilders. Waar een kunstschilder wel eens een gebouw overbrengt op een doek, verstaan onze schilders de kunst van het schilderen van het gebouw zelf, inclusief alle verschillende materialen waaruit het bestaat. Baksteen, beton, kunststof, metaal en hout kunnen door een schilder van een verflaag worden voorzien, zowel binnen als buiten.

Deze schilderwerken kunnen worden aangewend voor het afwerken van een nieuw (deel van een) gebouw, het onderhoud van bepaalde facetten ervan (denk maar aan houten ramen) of zelfs het ondersteunen van herstellingen.


Wat doet een schilder?

Een schilder kan op zich zowel losse objecten (bijv. stoelen), als vaste onderdelen van een pand behandelen. Hierbij zorgt de schilder voor de nodige voorbereiding, zoals het aanvoeren van al het werkmateriaal, inclusief steigers en trappen, maar ook het voorbehandelen van de ondergrond die zal worden geschilderd.

Naast de praktische voorbereiding en het werk zelf, zorgt de schilder ook voor overleg met eventuele collega’s uit andere vakgebieden zoals elektriciens, om een vlot verloop van het volledige project te kunnen garanderen. Bovendien houden schilders steeds in de gaten of, wat het schilderwerk betreft, aan alle voorschriften is voldaan in het kader van veiligheid, hygiëne en milieu.

En omdat schilderen een vak is dat je niet op de schoolbank kan leren, zorgen schilders ook voor het opleiden van leerlingen en nieuwe collega’s. Zo is de opvolging ook alvast verzekerd, want schilders zullen altijd nodig blijven…