Een vloer schilderen: hoe begin je eraan?

Het is waarschijnlijk het laatste oppervlak waar je aan denk bij schilderwerken, maar ook een vloer kan je wel degelijk verven. Hout, beton of tegels: alle vloeren kunnen opgeknapt of zelfs volledig getransformeerd worden door ze te schilderen. Naargelang de ondergrond, heb je natuurlijk wel een andere grondlaag nodig en soms ook een andere aanpak: een houten vloer kan je eerst afschuren, een betonnen vloer moet langer drogen na het poetsen en bij een tegelvloer moet je rekening houden met de voegen.

Voor het schilderen van een vloer is een goede planning nodig. De verf moet niet alleen voldoende kunnen drogen, maar je moet ook een ‘uitweg’ hebben waar je kan eindigen met schilderen. Hou er ook rekening mee dat een geverfde vloer van alle oppervlakken binnenhuis het vaakst een nieuwe schilderbeurt nodig zal hebben doordat het nu eenmaal het meest intensief wordt gebruikt.

Omdat vloeren veel vuil en stof verzamelen, is het belangrijk om ze voor het schilderen grondig te poetsen, eventueel zelfs in verschillende keren. Besteed hierbij vooral ook aandacht aan eventuele voegen en alle hoeken en kanten. Enkel een volledig schoon oppervlak komt in aanmerkingen voor schilderwerken, en dat is voor een vloer niet anders!