Aanbrengen van Vliesbehang

Vliesbehang is erg licht en stevig, en kan als alternatief voor papierbehang worden toegepast, of als onderlaag voor verf of een andere behangsoort. Het kent een sterke opmars en is erg populair omdat het zo makkelijk en snel aan te brengen is, zelfs zonder behangtafel of op muren met barsten. Het wordt dan ook wel eens snelbehang genoemd. Deze methode van behangen heeft als bijkomende voordeel dat het vliesbehang niet van consistentie, lengte of kleur verandert na het aanbrengen van de lijm of het aanbrengen op een (beschadigde of gewone) muur, zoals dat bij papierbehang wel eens het geval kan zijn. Het scheurt ook nagenoeg niet.

In tegenstelling tot de eerder beschreven soorten behang, duidt de verwijzing ‘vlies’ niet op de toplaag, maar de onderlaag. De toplaag van vliesbehang kan bestaan uit papier of vinyl, maar de onderlaag is steeds een vlies. Dit vlies is biologisch afbreekbaar, wat vliesbehang, net als acrylbehang, tot een milieuvriendelijke optie maakt.

Hoewel ook vliesbehang kan worden overschilderd wanneer het vervanging toe is, kan het ook gewoon erg makkelijk worden verwijderd, zelfs wanneer het nog droog is. Nog een voordeel dus!

Voordelen vliesbehang?

  • Decoratief
  • Eenvoudig aan te brengen
  • Sterker dan papierbehang

Nadelen vliesbehang?

  • Duurder dan papierbehang
  • Sommige zijn transparant

Vliesbehang

Behangsoorten

Onze traditie van wandbekleding en behangwerken stamt uit de Middeleeuwen, toen Arabieren en kruisvaarders het gebruik van wandtapijten in Europa introduceerden. Daarna kwam lederen behang, al dan niet met zilver- of goudkleurige vernis, in de mode. Pas nadat Lodewijk XIV het bedrukken van stof verbood om de zijde-industrie te beschermen, kwam het nu welbekende behangpapier in zwang.