Eigenschappen van Vinylbehang

Net zoals bij papierbehang, kunt u uit de naam vinylbehang meteen afleiden waaruit deze behangsoort is opgebouwd: vinyl. Vinyl kent men meestal onder de naam PVC (polyvinylchloride), of, wanneer het vloeren betreft, onder de merknaam Novilon.

Wanneer het vinylbehang betreft, zijn er veel verschillen te vinden. Het belangrijkste is om een onderscheid te maken tussen vinylbehang dat volledig uit vinyl bestaat enerzijds, en vinylbehang waarvan enkel de toplaag vinyl is. In het laatste geval kan de samenstelling van de toplaag bestaat uit onder andere papier of linnen. Vinylbehang met een papieren onderlaag wordt het meest gebruikt.

Het grote voordeel aan vinylbehang is dat het best wel eens een spatje water kan verdragen en snel opdroogt. Het is dan ook erg geschikt om te gebruiken in een keuken of badkamer, en is erg eenvoudig te reinigen.

Naast het ‘gewone’ vinylbehang, wordt ook wel eens gewerkt met opgeschuimd vinyl, wat een sponzige structuur heeft, en die, afhankelijk van de opschuimmethode, in verschillende patronen verkrijgbaar is. Opgeschuimd vinyl geeft het effect van een sierplijster, van reliëf op uw muur. Het kan worden aangebracht als schuim, of als behang. Het is bovendien erg sterk en elastisch en kan dus wel tegen een stootje. Om die reden komt u het wel eens tegen in openbare ruimtes waar de muurbekleding echt stevig en slijtvast moet zijn, zoals in ziekenhuizen en sporthallen.

Een nadeel van opgeschuimd vinyl is dat het niet zo kleurvast is, vooral niet in ruimtes waar gerookt wordt. Dit kan natuurlijk worden opgelost door het behang te verven, wat perfect mogelijk is. Een andere optie is het gebruik van een stomer om de toplaag los te weken, waarna de onderlaag makkelijk kan worden verwijderd.

Een ander nadeel is de hogere prijsklasse van vinylbehang, zeker wanneer u het vergelijkt met de kostprijs voor papierbehang. Anderzijds krijgt u er wel een evenredig hoge kwaliteit voor terug. Vinylbehang gaat effectief langer mee doordat het steviger is en makkelijker schoon te maken.

Voordelen vinylbehang?

  • Mogelijke gebruik voor vochtige ruimtes
  • Afwasbaar
  • Oneffenheden worden gecamoufleerd

Nadelen vinylbehang?

  • Duurder dan papier- en vliesbehang
  • Muur kan niet ademen
  • Lastiger te verwijderen

Vinylbehang

Behangsoorten

Onze traditie van wandbekleding en behangwerken stamt uit de Middeleeuwen, toen Arabieren en kruisvaarders het gebruik van wandtapijten in Europa introduceerden. Daarna kwam lederen behang, al dan niet met zilver- of goudkleurige vernis, in de mode. Pas nadat Lodewijk XIV het bedrukken van stof verbood om de zijde-industrie te beschermen, kwam het nu welbekende behangpapier in zwang.