Een houten schutting: schilderen of beitsen?

Het heeft wat nostalgisch: een houten hekwerk wit schilderen op een mooie voorjaarsdag. Maar wat is nu het meest duurzaam: beits of verf?

Onder beitsen verstaan we het behandelen van hout met een transparante laag, al dan niet met een kleurtint, die in het hout dringt en zo bescherming biedt. Bij verven wordt het hout vooral afgedekt, zodat enerzijds het hout langer beschermd blijft tegen de weersomstandigheden, maar anderzijds het typische houtuitzicht met nerfstructuur verdwijnt.

Voor een langdurig resultaat biedt verf dus meer bescherming aan een houten schutting dan beits, maar het is hierbij wel cruciaal dat een ademende verf wordt gekozen. Indien het geschilderde hout niet kan ademen, zoals bij een lakverf, zal de verf eerder gaan schilferen waardoor het langdurige effect teniet wordt gedaan.

Ongeacht of er wordt gekozen voor beits of verf, is het van belang om het hout eerst grondig voor te behandelen door het te reinigen en af te schuren. In het geval van schilderwerk die je het hout ook eerst te voorzien van een grondlaag.