Kan je een radiator schilderen?

Omdat radiatoren mee de uitstraling van je woning bepalen, kan het interessant zijn om ze te schilderen. Dat dit vaker wordt gedaan dan je misschien wel zou denken, wordt bewezen door het bestaan van verschillende soorten gespecialiseerde radiatorverf.

Radiatoren bevatten vaak veel hoekjes en kantjes waar je niet makkelijk bij kan. Daarom is radiatorlak vaak ook beschikbaar in een spuitbus. Wanneer je op deze manier tewerk wil gaan, is het belangrijk om eerst en vooral de achtergrond goed af te dekken. Bovendien kan het handig zijn om de verfspuittechniek even te testen op bijvoorbeeld een groot stuk karton. Zo kan je zelf ondervinden wat de beste spuitafstand is en welke radius het spuitoppervlak heeft.

Omdat verf temperatuursgevoelig is, zorg je er best voor dat de radiator volledig afgekoeld is wanneer je begint. Tel bovenop de droogtijd van de verf nog twaalf uur extra vooraleer je de radiator weer in gebruik neemt. Zo voorkom je vlekkerig opdrogen en afschilferen van de radiatorverf.