Zijn je ramen aan een verfbeurt toe?

Eens om de twee jaar bekijk je best of je je houten ramen opnieuw moet schilderen. Ramen zijn immers zowat de meest kwetsbare zones van een woning. Wanneer de verf scheurtjes vertoont of kleur afgeeft, is het hoog tijd voor een nieuwe laag verf om het hout te beschermen tegen regen, wind, UV-straling en temperatuursverschillen. Maar ook wanneer de kleur afgebleekt is, of je de woning een nieuwe uitstraling wil geven, kan een likje verf wonderen doen, zelfs op aluminium of PVC-ramen.

Bij houten ramen ga je op zich op dezelfde manier tewerk als bij het schilderen van ander buitenhout, zoals een schuur of een schutting. De verf moet uiteraard weersbestendig zijn en het hout voldoende afdekken tegen de elementen. Aluminium ramen behandel je best eerst met een grondlaag die geschikt is voor zogenaamde ‘non-ferrometalen’, PVC-ramen met een grondlaag voor gladde oppervlakken.

Bij het schilderen van ramen is het bovendien opletten voor de afdichting tussen het glas en het kader. Deze is immers niet altijd overschilderbaar. Het best test je dit even in een klein hoekje. Indien de afdichting aan vervanging toe is, kan je deze eventueel verwijderen en na het schilderen vervangen. Zo zien je ramen er echt helemaal als nieuw uit!