Meubels schilderen?

Omdat meubels makkelijker te vervangen zijn dan pakweg muren, is het schilderen van meubels niet altijd de eerste optie die je in gedachten hebt wanneer je aan een nieuw interieur denkt. Toch kan je je meubels, en daarmee je interieur, een tweede leven geven door een simpel likje verf.

In tegenstelling tot alle andere geverfde oppervlakken, kan een meubelstuk wegkomen met vale kleuren en afgeschilferde verf. Waar oude, afgeschilferde muren niet zo aantrekkelijk ogen, zijn zogenaamde brocante meubels momenteel net erg in trek. Om die reden bestaan er zelfs verftechnieken om een relatief nieuw meubel een antiek, karaktervol uitzicht te geven.

Voor het schilderen van meubels gelden dezelfde voorwaarden als voor elk ander oppervlak: reinig het te schilderen oppervlak grondig, plak eventuele randen af, en hou bij de kleurkeuze rekening met de rest van het interieur, inclusief de kleur van de ruimte. Wat de verf zelf betreft, stem je de grondlaag af op het materiaal dat wordt geschilderd en de afwerkingslaag op het gebruik van het meubel, zoals bij het schilderen van MDF.