Bezetten van Glasvezelbehang

Net zoals papierbehang wordt gemaakt van papiervezels, bestaat glasvezelbehang uit glasvezels die verweven zijn tot een bijzonder fijn, maar sterk gaas. Dit gaas kan plaatselijk worden verdikt, wat voor reliëf zorgt, bijvoorbeeld in een zigzagpatroon.

Glasvezelbehang kan enkel worden besteld in het wit en wordt om die reden vaak overschilderd met latexverf. Het voordeel van latexverf is dat het kan worden gemengd tot exàct die kleur die u voor ogen heeft.

Behangen met glasvezelbehang wordt vooral aangeraden wanneer een muur beschadigd is, of moet worden versterkt. Enerzijds kunt u met glasvezelbehang oneffenheden wegwerken, en anderzijds kan het het afbrokkelen van bijvoorbeeld oud pleisterwerk tegenhouden. Bij het aanbrengen van glasvezelbehang wordt de muur immers eerst ingesmeerd met een speciale lijm die niet alleen moet zorgen voor de hechting van het behang, maar ook de ondergrond wat versterkt. Dit heeft wel tot gevolg dat glasvezelbehang moeilijk te verwijderen is.

Bovenop het glasvezelbehang kan worden geverfd of zelfs met een andere behangsoort worden behangen, alsof het om een nieuwe muur gaat. Een bijkomend voordeel van glasvezelbehang is dat het nauwelijks brandbaar is. Bovendien biedt glasvezelbehang een unieke optie onder de behangsoorten, namelijk geluidsdempend glasvezelbehang. De geluidsdempende soorten zijn wel wat dikker en prijziger dan het gewone glasvezelbehang.

Voordelen glasvezelbehang?

  • Goed schoon te maken
  • Geschik voor slechte muren
  • Brandvertragend

Nadelen glasvezelbehang?

  • Weinig decoratief
  • Zeer lastig te verwijderen
  • Ruw oppervlak

Glasvezelbehang

Behangsoorten

Onze traditie van wandbekleding en behangwerken stamt uit de Middeleeuwen, toen Arabieren en kruisvaarders het gebruik van wandtapijten in Europa introduceerden. Daarna kwam lederen behang, al dan niet met zilver- of goudkleurige vernis, in de mode. Pas nadat Lodewijk XIV het bedrukken van stof verbood om de zijde-industrie te beschermen, kwam het nu welbekende behangpapier in zwang.