Een muur schilderen: hoe ga je tewerk?

Muren schilderen lijkt op zich relatief eenvoudig omdat het vaak gaat om een groot oppervlak waarop je flink met de verfborstel aan de slag kan. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Net wanneer je een groot oppervlak als een muur schildert, is het extra belangrijk dat het eindresultaat mooi egaal is. Met een goede voorbereiding en voorbehandeling van de muur, ben je alvast goed op weg. Gaatjes opvullen, oppervlak afschuren, randen afplakken, vloer bedekken en je kan aan het eigenlijke schilderwerk beginnen!

Indien je begint met een onbehandelde muur, dient de eerste laag een grondlaag of primer te zijn, afgestemd op de ondergrond. Eerst breng je de primer of verf aan in de hoeken en aan de randen met een kleine, ronde borstel. Daarna kan je de grotere muurvlakken te lijf gaan met een verfrol. Werk hierbij steeds in vlakken van ongeveer een vierkante meter. Door eerst verticale strepen te zetten die je vervolgens horizontaal uitrolt, verkrijg je het meest professionele resultaat.

Bij het schilderen van de afwerkingslagen ga je op dezelfde manier tewerk. Zorg er wel voor dat de grondlaag goed droog is, en dat de verf zelf stevig gemengd werd. Voor een mooi egaal geschilderde muur, rol je voor de laatste laag de rol nog een keer verticaal uit. En vergeet natuurlijk niet om de afplaktape te verwijderen zolang de verf nog nat is!