Je kelder witten met kalk of met verf?

Door de evolutie in het aanbod aan gespecialiseerde verf, is het schilderen van een kelder met een vochtwerende verfsoort tegenwoordig een van de meest voordelige methoden om deze grotendeels waterdicht te maken én meteen een opfrisbeurt te geven. Hoewel traditioneel in eerste instantie wordt gedacht aan het bekalken (‘witten’) van een kelder, kan je met een kwaliteitsvolle kelderverf minstens even goede resultaten boeken.

Wanneer het gaat om (potentieel) vochtige muren, zoals in een kelder, wordt meestal aangeraden om een ademende verf te gebruiken, meestal op basis van epoxy. Dergelijke kelderverf biedt niet alleen een remedie tegen opstijgend vocht en schimmel, maar verstevigt ook de structuur van de muren. Bovendien is kelderverf meestal overschilderbaar en slijtvast, zodat je de kelder eender welke kleur kan geven en je jaren gerust bent.

Indien je de kelder in een heuse woonruimte wil transformeren, is een behandeling met enkel vochtwerende verf mogelijk onvoldoende. In dat geval kan het nodig zijn om de kelder te draineren of bekuipen. Daarna kan je alsnog aan de slag met (kelder)verf, in welke kleur dan ook!