Een nieuwe of oude deur schilderen?

Deuren schilderen is een veel voorkomende verfklus en vergt zoals steeds de juiste voorbereiding en verfkeuze. Deuren zijn, na de vloer, immers de meest aangeraakte onderdelen van een woning. Een slijtvaste, onderhoudsvriendelijke behandeling zal dus zeker lonen op lange termijn.

Het voordeel van het schilderen van een deur, is dat je een deur volledig kan losmaken. Hierdoor kan je ook de onder- en bovenkant van de deur schilderen, zodat ook deze beschermd is tegen bijvoorbeeld een natte vloer. Zelfs de klinken en sloten kan je makkelijk verwijderen, zodat je je heel wat afplakwerk kan besparen.

Wanneer je een nieuwe deur verft, is het voldoende om deze af te stoffen en eventueel wat af te schuren. Oude, veelgebruikte deuren bevatten echter vaak heel wat zogenaamd ‘huidvet’ door de vele aanrakingen. Het is dan ook belangrijk om oude deuren te ontvetten vooraleer het schilderen aan te vangen.

Wat de kleurkeuze betreft, is het het meest voor de hand liggend om deze af te stemmen op de muren en de ramen. Wanneer een contrasterende kleur wordt gebruikt voor de ramen, wordt dit meestal ook doorgetrokken naar de deuren. Anderzijds kan het ook stijlvol en rustgevend ogen wanneer de kleur van de deur overgaat in deze van de omringende muur.