Een buitenmuur of gevel schilderen, hoe begin je daar aan?

Wil je je huis een volledig nieuw, fris uiterlijk geven, dan is het schilderen van je buitenmuren de meest voor de hand liggende keuze. Het is bovendien een stuk minder kostelijk dan een volledige gevelrenovatie.

In principe kan elke gevel geschilderd worden, als die eerst goed werd gereinigd. Bij het kiezen van gevelverf, laat je je uiteraard leiden door je eigen voorkeur, maar ook door de ondergrond. Een bepleisterde buitenmuur heeft immers een andere grondverf nodig dan een bakstenen gevel.

Extra aandacht is nodig bij oudere bepleisterde woningen en bij woningen waarbij de spouwmuur werd geïsoleerd. Een oude pleister die afbrokkelt, maakt overschilderen immers onmogelijk. En een geïsoleerde spouw zorgt er dan weer voor dat vocht via de gevel moet kunnen worden afgevoerd. Een ademende of dampwerende gevelverf is in dat geval de beste oplossing.

Ongeacht de ondergrond moet een kwalitatieve gevelverf logischerwijze altijd vocht- en weersbestendig zijn, en liefst ook vuilafstotend. Zo kan je langer genieten van je mooi geschilderde buitenmuren.