Schilder Tips

Behangen en behangwerken - Doe het zelf

Wanneer je gaat behangen zijn er een hoop dingen die je nodig hebt. Vanzelfsprekend is één van de benodigdheden het behang zelf. Maar hiermee ben je er nog lang niet. Een deel van de benodigdheden heb je waarschijnlijk zelf al of anders kun je ze misschien van iemand anders lenen. Maar een ander deel van de benodigdheden zul je moeten aanschaffen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Behang

Behang is verkrijgbaar in verschillende soorten en stijlen. Elke andere soort behang en elke andere stijl behang is geschikt om een andere uitstraling aan je huis te geven. Met elke behangstijl kun je aangeven hoe jij in het leven staat. Welke soort behang je kiest, hangt met name af van hoe je wilt behangen (plaksel op het behang smeren of direct op de muren aanbrengen). Welke stijl behang je kiest, zal afhangen van wat je mooi vindt en wat je wilt uitstralen met je huis.

Behangtafel

Een behangtafel is een werktafel die je kunt gebruiken wanneer je gaat behangen. Op deze behangtafel kun je de behangbanen op de juiste lengte snijden. Daarnaast kun je de banen behang ook gemakkelijk insmeren met behangplaksel wanneer je ze op de behangtafel legt.

Behangtafels zijn zowel verkrijgbaar in houten versies als in kunststof versies. Bij een houten versie is het werkblad van de behangtafel gemaakt van hardhout. Bij een kunststof versie is het materiaal van het werkblad kunststof. De lengte van een behangtafel is meestal tussen de twee en drie meter lang. Vaak zijn ze ongeveer een meter hoog en zestig tot zeventig centimeter breed.

Behangstomer

Met een behangstomer kun je het oude behang van de muren verwijderen. Dit gaat erg gemakkelijk, omdat je met een behangstomer snel een groot stuk van de muur nat kunt maken. Je vult de behangstomer met water en laat dit warm worden. Vervolgens plaats je de behangstomer tegen het oude behang. Als je dit ongeveer dertig seconden vasthoudt, krijgt het behang de kans om los te komen van de muur. Vervolgens kun je dit een aantal keer doen en daarna kun je een heel stuk behang in één keer van de muur aftrekken.

Behang afweekmiddel

Met behang afweekmiddel kun je het afweken van het oude behang gemakkelijker maken. Het is wel van belang om het afweekmiddel goed in te laten trekken en niet gelijk aan het behang beginnen te trekken. Als je het behang afweekmiddel even in laat trekken, is het daarna stukken gemakkelijker om het behang van de muren te trekken.

Opstapjes

Om ook hoge muren van behang te voorzien of juist het oude behang te verwijderen kun je gebruik maken van een opstapje. Waarschijnlijk heb je wel ergens in huis een krukje staan dat je kun gebruiken als opstapje.

Plamuurmes

Een plamuurmes wordt gebruikt om gaten en oneffenheden op muren te verwijderen. Maar je kunt een plamuurmes ook gebruiken om behang van de muren te steken. Meestal zijn plamuurmessen gemaakt van een houten handvat en een metalen, platte plaat die naar het einde breder wordt. De formaten van een plamuurmes kunnen verschillen. Wat belangrijk is aan een plamuurmes is dat het metaal goed buigzaam is.

Wanneer je het behang goed nat hebt gemaakt dan kun je het afsteken met een plamuurmes. Je plaatst dan gewoon het uiteinde van het metalen stuk tegen de rand van het behang en je schuift voorzichtig heen en weer om de muur niet te beschadigen. Wanneer je te ruig heen en weer gaat met het plamuurmes kun je de muren beschadigen. Als de muren beschadigt zijn dan kun je het plamuurmes gebruiken om de oneffenheden te dichten. Je smeert dan met het plamuurmes vulmiddel in de gaten om de muur weer egaal te maken.

Emmer en spons

Met een emmer gevuld met lauwwarm water en een spons kun je het behang op de muren goed nat maken. Je kunt eventueel nog afweekmiddel toevoegen aan het water in de emmer.

Roergarde

Wanneer je het behangplaksel aan het aanmaken bent, zul je een roergarde nodig hebben. Hiermee kun je het behangplaksel doorroeren. Wanneer je gebruik maakt van de roergarde is het van belang dat je ervoor zorgt dat er geen klontjes achterblijven in het behangplaksel.

Voorstrijkmiddel

Met voorstrijkmiddel kun je de ondergrond van het behang steviger maken. Het voorstrijkmiddel zelf dringt diep door in de poriën van de ondergrond om een sterke hechting te creëren tussen de wand en het behang. Om het goed te kunnen gebruiken zul je het voorstrijkmiddel goed moeten verdunnen met de juiste hoeveelheid water.

Lijmborstel

Met een lijmborstel kun je het behang of de muur insmeren met behangplaksel. Het is met een lijmborstel gemakkelijk om mooie banen te maken op de muren. Hier kun je het behang dan direct tegenaan plakken. Daarnaast kun je met de lijmborstel ook gemakkelijk de behangstroken insmeren om ze vervolgens tegen de muur aan te plakken.

Behangplaksel

Behangplaksel kun je gebruiken om het behang aan de muren te bevestigen. Afhankelijk van de soort behang die je gebruikt, smeer je het behangplaksel direct op de muur of eerst op het behang. Behangplaksel zul je aan moeten maken met water. Het is van belang het behangplaksel goed door te roeren met een roergarde

Stanleymes

Een stanleymes kun je gebruiken om het overtollige behang netjes weg te snijden. Het belang van een scherp stanleymes is groot, want hiermee kun je het behang het beste netjes wegsnijden.

Aandrukrol

Aandrukrollen kun je gebruiken om het behang mooi glad en stevig op de muren te drukken. Je rolt met de aandrukrol over het aangebrachte behang om het netjes op de muur te krijgen. Het is van belang om een aandrukrol te gebruiken omdat je het behang op geen enkele andere manier zo mooi en netjes op de muur kunt aanbrengen als met een aandrukrol.

Loodlijn

Een loodlijn kun je maken van een touwtje met iets zwaars eraan. Langs het touwtje trek je een lijn. De eerste baan behang die je opplakt, moet je direct tegen de loodlijn aanleggen. Je weet dan zeker dat het behang netjes recht op de muur zit. Alle volgende banen behang plak je weer tegen de voorgaande baan aan. Het belang van een loodlijn is dat je het behang met behulp hiervan netjes recht kunt plakken. Omdat huizen zelden loodrecht zijn, zul je zien dat het behang scheef af gaat lopen wanneer je geen gebruik hebt gemaakt van een loodlijn.

Wanneer je gaat behangen dan zijn hier natuurlijk kosten aan verbonden. Zo kost het je natuurlijk geld om de behangrollen aan te schaffen, maar ook alle benodigdheden die je moet kopen. Het is van sommige benodigdheden ook mogelijk om ze te huren. Bijvoorbeeld voor een behangstomer is dit een goede optie. Daarnaast hangen de kosten van het behangen uiteraard ook af van het feit of je zelf gaat behangen of dat je het laat doen door een vakman.

De kosten van behangrollen

De kosten van de behangrollen verschillen uiteraard ook flink. Wanneer je voor wat eenvoudiger behang gaat dan ben je goedkoper uit dan wanneer je voor wat complexer behang gaat. Zo kun je behangrollen vinden van bijvoorbeeld twintig euro per rol, maar er zijn ook behangrollen verkrijgbaar van vijftig euro of zeventig euro per rol. Maar duurder of goedkoper is natuurlijk ook allebei zeer goed mogelijk. In feite kun je het behangen zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

De kosten van een behangstomer

Dan zijn er nog de kosten van de bijkomende materialen. Behangstomers zijn ook verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Voor een eenvoudige behangstomer betaal je bijvoorbeeld dertig euro, maar voor de wat meer geavanceerde modellen ben je zeker meer dan het viervoudige daarvan kwijt. Wanneer je de behangstomer slechts eenmalig wilt gebruiken of pas over een veelvoud aan jaren opnieuw dan kun je natuurlijk ook een behangstomer huren. Bovendien kun je ook een behangstomer huren wanneer je bijvoorbeeld geen ruimte hebt om er zelf eentje te bewaren na het gebruik ervan. Het huren van een behangstomer doe je bij veel bouwmarkten al vanaf maximaal tien euro per dag. Wanneer je binnen enkele dagen al het behang weet af te stomen, ben je dus stukken goedkoper uit dan wanneer je zelf een geavanceerde behangstomer moet aanschaffen.

De kosten van de overige materialen

Dan zijn er nog de overige materialen die je nodig hebt, zoals een plamuurmes, een lijmborstel en een afbreekmes. Deze materialen zullen je echter niet heel veel geld gaan kosten. Voor een plamuurmes ben je bij de meeste bouwmarkten hooguit tien euro kwijt. Bovendien is het vaak ook mogelijk om een aantal spullen van bekenden te lenen of in veel gevallen heb je zelf al een aantal van de benodigdheden in huis.

Het duurste van de overige materialen is waarschijnlijk de behangtafel. Voor een paar tientjes kun je vaak wel een behangtafel vinden op een site zoals Marktplaats. Natuurlijk kun je er ook eentje huren bij de lokale bouwmarkt.

Wanneer je gaat behangen dan zul je dit in een bepaalde volgorde moeten doen. Deze werkvolgorde bestaat in feite uit drie stappen: het verwijderen van het oude behang, het behangklaar maken van de muren en het daadwerkelijke behangen van de muren. Op alle drie deze stappen zal worden ingegaan zodat je weet hoe je zelf je muren kunt behangen.

Er wordt uitgelegd hoe je behang moet verwijderen en wat je daar allemaal voor nodig hebt. Je krijgt ook wat handige tips en trucs over het verwijderen van behang. Vervolgens kun je op deze website ook vinden hoe je de muren behangklaar moet maken en hoe je uiteindelijk het behang moet opplakken. Er wordt ingegaan op het knippen van de banen behang en hoe het moet aanbrengen op de muren. Daarnaast lees je ook over hoe je eventuele ontstane bubbels uit het behang kunt krijgen.

Soms zijn er lastige plaatsen die je ook van behang moet voorzien zoals achter radiatoren en rondom kozijnen. Je vindt hier ook informatie over het op de juiste wijze aanbrengen van behang en hoe je het behang moet afsnijden. Daarnaast wordt ook kort aangegeven hoe lang je het behang moet laten drogen voor je er bijvoorbeeld overheen gaat verven.

Voordat je nieuw behang gaat aanbrengen op de muren kun je het beste het oude behang verwijderen. Veel mensen zien dit als een rotkarwei en in feite is het dat ook best wel. Het kan echter ook heel gemakkelijk gaan allemaal. Dit ligt in feite aan hoeveel lagen behang je moet verwijderen en in hoeverre dit oude behang stevig vast zit aan de muur.

Je kunt ook niet zomaar gaan beginnen met het verwijderen van oud behang. Heb je bijvoorbeeld vloerbedekking dan kun je dit het beste eerst afdekken. Behanglijm kan er namelijk voor zorgen dat er lelijke vlekken achterblijven in je vloerbedekking en dat is natuurlijk wat je wilt. Het beste kun je gebruik maken van afdekplastic wat je aan kunt schaffen bij elke willekeurige bouwmarkt. Daarnaast is het ook van belang dat alle elektriciteit is afgesloten. Er kan namelijk water langs de muren gaan lopen wat vervolgens in de contactdozen terecht kan komen en je wilt uiteraard geen kortsluiting veroorzaken.

Behangstomer of behangperforator

Voor de meeste soorten behang kun je gebruik maken van een behangstomer en voor sommige soorten behang zul je een behangperforator moeten gebruiken. Wanneer je oud behang hebt dat bijvoorbeeld gemaakt is van jute dan zul je veel werk moeten steken in het verwijderen van dit behang. Dit komt omdat het oude behang dan vaak moeilijk water door kan laten waardoor je de behangstomer niet optimaal kunt gebruiken.

Voor papieren behang kun je het beste gebruik maken van een behangstomer. Wanneer dit papieren behang een waterafstotende laag heeft zul je deze laag kapot moeten maken. Je kunt dit doen met bijvoorbeeld een staalborstel, een mes, een stuk schuurpapier of een speciaal hiervoor bestemde roller. Wat je dan doet, is het behang op veel plaatsen inkerven zodat het behang het water wel op kan nemen. Je moet niet te hard kerven, want dan zou je de muur kunnen beschadigen. Dat wil je uiteraard niet, want dan moet je vervolgens de ontstane schade weer gaan herstellen en daar kan een hoop tijd in gaan zitten.

Voor glasvezelbehang kun je het beste gebruik maken van een behangperforator. Met deze behangperforator kun je inkepingen in het behang maken. Hoe meer inkepingen je maakt, hoe beter het is. Vervolgens moet je de hele behangbaan doorweekt maken met heet water dat je eventueel mengt met afwasmiddel of behangverwijderaar. Hiervoor kun je ook eventueel weer de behangstomer gebruiken. Veel mensen beweren dat je glasvezelbehang niet kunt verwijderen, maar dit is zeker niet waar. Het kost alleen wat meer tijd dan het verwijderen van normaal behang.

Behang goed nat maken

Het is te begrijpen dat je het oude behang het liefst zo snel mogelijk van de muren af wilt hebben. Je kunt er echter maar beter wel rustig de tijd voor nemen. Wanneer het water nog niet goed is ingetrokken in het behang dan zou het zomaar kunnen zijn dat je de muur kapot trekt. Wanneer je het water goed laat intrekken dan loop je hier minder risico op.

Het is ook af te raden om met het plamuurmes vol op het behang in te steken. Zo kun je de muren namelijk ongewild beschadigen. Het is van belang dat je rustig te werk gaat om zo de muren zo netjes mogelijk te houden. Het is immers zonde als je het behang wel lekker snel van de muren af hebt gekregen, maar dat je vervolgens uren bezig bent met het dichten van alle ontstane barsten, gaten en scheuren in de muren. Neem dus rustig je tijd om het behang van de muren te verwijderen en doe dit zo nauwkeurig als je kunt.

Waarom een gladde muur zo belangrijk is

Je hoort vaak dat het erg belangrijk is om een geheel gladde muur te hebben voordat je het nieuwe behang gaat aanbrengen op de muren. Met geheel glad wordt niet bedoeld dat er totaal geen oneffenheden mogen zijn op de muur, maar dat er geen gaten en uitstulpingen op de muren zitten. Het is van belang om de meeste oneffenheden weg te halen of op te vullen, omdat dit het behangen aanzienlijk vergemakkelijkt. Ook is het zo dat je dan na het behangen geen oneffenheden meer ziet zitten op de muur. Het is natuurlijk geen mooi gezicht als je gaatjes in het behang ziet of juist bultjes op het behang.

Soorten ondergrond en de voorbereiding

Er zijn verschillende ondergronden die onder de toekomstige laag behang komen te zitten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er nog oud behang op de muur. Wanneer dit behang zonder reliëf betreft dat op alle plaatsen nog goed vast zit aan de muur, waar geen scheuren, gaten en naden inzitten dan kun je hier gewoon direct overheen behangen. Is er echter wel sprake van bijvoorbeeld gaten of loszittende naden dan doe je er goed aan om het gehele oude behang te verwijderen.

Wanneer je een glad gestukadoorde wand hebt waarvan het stucwerk minimaal een half jaar is dan kun je er direct over heen behangen. Heb je sierpleister op de muren zitten dan zul je deze eerst glad moeten stukadoren. Wanneer je bouwbehang hebt dan zal je dit er eerst af moeten halen. Heb je een gipswand dan tref je de juiste voorbereidingen door deze eerst voor te lijmen.

Erg belangrijk: de behangtest

Wanneer je een wand gaat behangen dan zal deze voldoende zuigkracht moeten hebben. Deze zuigkracht moet sterk genoeg zijn om de lijm goed te laten hechten, maar ook weer niet zo sterk dat het behang zich direct aan de muur vastzuigt. Je moet het behang dat op de muur zit nog een stukje kunnen verschuiven (denk bijvoorbeeld aan wanneer je een foutje hebt gemaakt), maar wanneer de zuigkracht heel sterk is dan is dit helaas niet meer mogelijk.

Wanneer je twijfelt over de zuigkracht van de muur dan kun je het beste de behangtest uitvoeren. Om dit te doen moet je wat behangplaksel aanmaken zoals aan staat gegeven op de gebruiksaanwijzing van het behangplaksel. Vervolgens pak je een vierkant stuk behang van ongeveer dertig centimeter bij dertig centimeter. Dit plak je op de muur zonder dat je het aandrukt met bijvoorbeeld een behangborstel of een roller. Daarna ga je kijken hoe lang je dit vierkante stuk behang nog kunt bewegen. Wanneer je dit nog minimaal twee minuten kunt doen dan is het oké. Wanneer je al na tien seconden het behang niet meer kunt verschuiven dan heb je een probleem. Je zult de muur dan eerst moeten voorbehandelen met voorstrijk middel of met verdund behangplaksel. Dit moet vervolgens eerst minstens vierentwintig uur drogen. Hierna zul je de behangtest nogmaals uit moeten voeren. In de meeste gevallen lukt het dan wel om na twee tot drie minuten het behang nog te verschuiven. De tijd die je hebt bij de behangtest om het behang nog te verplaatsen is ook de tijd die je straks hebt wanneer je echt aan het behangen slaat.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat uit de behangtest blijkt dat je muren te weinig hechting hebben. Hierbij is het dan zo dat je na een kwartier het behang nog steeds kunt bewegen. Het is dan van belang dat je de muren eerst gaat opschuren met fijn schuurpapier. Dit is om te voorkomen dat het behang na een tijdje van de muren af gaat zakken.

Wanneer je besloten hebt om nieuw behang op je muren aan te gaan brengen, zul je in veel gevallen het oude behang moeten verwijderen. Maar je trekt dit behang niet zomaar van de muur af: hier heb je bepaalde spullen voor nodig. Welke spullen dit zijn, lees je hier. Daarnaast worden ook de kosten van al deze spullen die je nodig hebt om behang te verwijderen besproken. Om het verwijderen van het oude behang wat gemakkelijker te maken, kun je hier ook wat instructies lezen in de vorm van een stappenplan om behang te verwijderen en daarnaast vind je ook wat tips en trucs om het oude behang gemakkelijk van je muren te verwijderen.

De benodigdheden

Wanneer je het oude behang van je muren gaat verwijderen, zijn er wel een aantal dingen die je nodig hebt. Vanzelfsprekend heb je een behangstomer nodig. Heb je deze niet dan kun je ook gebruik maken van een plantenspuit met lauwwarm water. Wanneer je ook dit niet hebt, zou je gebruik kunnen maken van een emmer met lauwwarm water en een spons. Alle genoemde benodigdheden in bovenstaande alinea heb je nodig om de muren goed nat te maken zodat het behang makkelijker los komt.

Het lauwwarme water zou je eventueel nog kunnen voorzien van detergent of afweekmiddel. Daarnaast zul je een plamuurmes nodig hebben om het behang van de muren te steken. Afhankelijk van de hoogte van de muren kun je ook een krukje of ander opstapje nodig hebben. Ligt er nog vloerbedekking in de betreffende ruimte die moet blijven liggen, dek dit dan van te voren goed af met plastic zeil.

Als het behang heel erg goed vast zit of het is voorzien van een watervaste laag dan kun je gebruik maken van een behangperforator om gaten in het behang te maken. Iets anders wat je zomaar nodig zou kunnen hebben, is een vuilniszak. Al het oude behang kun je natuurlijk niet zomaar laten liggen op de grond. Het beste kun je het behang van een hele muur verwijderen en dit vervolgens in de vuilniszakken doen. Zo hou je de vloer een beetje netjes en kun je voorkomen dat je jezelf kwijtraakt in de enorme hopen verwijderd behang.

De kosten

Een groot deel van de spullen die genoemd zijn bij de benodigdheden voor het verwijderen van behang zul je waarschijnlijk al wel in huis hebben. Zo heb je vast wel een emmer en een spons, een plantenspuit, vuilniszakken en een opstapje of een krukje. Waarschijnlijk heb je ook wel een plamuurmes ergens in huis of in de schuur liggen. Is dit niet het geval dan heb je bij de meeste bouwmarkten voor een paar euro een degelijk plamuurmes. Een fles afweekmiddel kost je in de meeste gevallen maximaal tien euro.

Daarnaast heb je nog een behangperforator of een behangstomer nodig. Dit is echter niet verplicht, maar het maakt het behang verwijderen wel een stuk gemakkelijker. Wanneer je een goede behangstomer aan gaat schaffen dan ben je al gauw honderd euro kwijt. Je kunt er echter bij de meeste fatsoenlijke bouwmarkten ook eentje huren. Meestal kost dit je nog geen tien euro per dag, maar de prijzen kunnen natuurlijk per bouwmarkt verschillen dus hierover kunnen we je geen zekerheid verschaffen. Maar wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat het goedkoper is om een behangstomer voor drie of vier dagen te huren dan om er zelf eentje te kopen.

Stappenplan om behang te verwijderen Stap 1. Het oude behang nat maken

Het is van belang om het oude behang goed nat te maken. Wanneer je een relatief kleine muur hebt dan kun je hier afweekmiddel voor gebruiken. Dit moet je dan verdunnen zoals aan staat gegeven op de verpakking van het afweekmiddel. Je brengt het afweekmiddel vervolgens ruim aan op het behang en je laat het enkele minuten intrekken. Wanneer je een grotere muur hebt dan kun je een behangstomer gebruiken. Deze moet je dan vullen met water en wachten totdat dit water is opgewarmd. De stomer dien je vervolgens tegen het behang aan te houden, totdat het behang zacht wordt.

Stap 2. Het behang verwijderen

Wanneer het behang goed nat is geworden dan kun je het lossteken met een breed plamuurmes. Je moet dit echter niet te ruw doen want dit kan tot beschadigingen leiden. Dit leidt indirect dus weer tot extra werk, omdat je de beschadigingen dan weer moet herstellen. Wanneer het behang niet goed los wil komen, begin dan weer bij Stap 1.

Stap 3. Maak de muren goed schoon

Nadat je het behang hebt verwijderd, ben je nog niet klaar. Er blijven namelijk vaak wat resten lijm of behang achter. Met water en een harde borstel kun je dit er in de meeste gevallen wel afkrijgen.

Stap 4. Repareer de muren

Wanneer er scheuren en andersoortige beschadigingen op de muren zitten, dan zul je deze moeten repareren. Vaak kun je hier gewoon muurvuller voor gebruiken. Eventuele naden die tussen de gipsplaten zitten, kun je vullen met nadenvuller. Het is wel van belang om deze na het drogen goed te schuren, omdat je geen oneffenheden wilt zien wanneer je het nieuwe behang hebt aangebracht.

Tips en trucs

Met onderstaande tien tips en trucs zal het verwijderen van behang stukken sneller en gemakkelijker gaan. Lees ze dus op je gemak rustig door en kijk goed aan welke tips en trucs je wel of niet wat hebt.

 • Haal altijd de stroom eraf voordat je begint met het verwijderen van het behang
 • Het is het beste om het oude behang toch te verwijderen, ook al zit het nog geheel netjes op de muren
 • Haal – wanneer het kan – de plinten en de stopcontactdozen van de muren af om alle restjes behang te kunnen verwijderen
 • Maak het sopje met afwasmiddel, azijn of afweekmiddel
 • Prik vooraf wat gaatjes in het behang om het water beter op te laten nemen door het behang
 • Trek het behang niet direct van de muur af, maar laat het sopje even intrekken alvorens te beginnen met het verwijderen van het behang
 • Maak gebruik van een scherp plamuurmes om het behang te verwijderen
 • Steek met het plamuurmes losjes achter het behang om te voorkomen dat je de muur beschadigt aan om het behangplaksel van de beste kwaliteit te krijgen
 • Maak de ruimte die je gaat behangen zo goed als het kan leeg
 • Bedek de vloer met afdekfolie om te voorkomen dat het water in de vloeren trekt

Nadat het oude behang van de muren af is en de muren volledig glad zijn, is het dan toch echt tijd om het nieuwe behang aan te brengen. Ook dit kan een heel karwei zijn, want naast het feit dat je de banen gaat knippen en deze aan gaat brengen op de muren, zul je ook voor hindernissen komen te staan. Denk maar aan het behangen van lastige plaatsen zoals in hoeken, rondom kozijnen en achter radiatoren. Hier kun je lezen hoe je dit precies aan moet pakken en waar je op moet letten wanneer je dergelijke plaatsen gaat behangen.

Banen knippen

Het is erg belangrijk om de banen op de juiste maten af te knippen. Vooral wanneer je behang met patronen hebt, is het erg belangrijk dat het op de juiste wijze wordt aangebracht. Het is immers ontzettend lelijk wanneer de patronen niet goed op elkaar aansluiten. Het beste kun je eerst de eerste baan knippen en met een zacht potlood op de achterkant voorzichtig het nummer 1 zetten. Vervolgens knip je de volgende baan en je kijkt of deze aansluit op de eerste baan. Wanneer dit zo is dan kun je een 2 op de achterkant zetten van de strook behang. Zo ga je verder totdat je geen hele banen meer kunt gebruiken op de muur. Vervolgens zul je slechts een deel van het behang moeten gebruiken om van de laatst aangebrachte strook tot de muur te kunnen behangen. Bij de hoeken heb je bijna altijd een halve baan nodig als opvulling. Wat je dan het beste kunt doen is zowel aan de bovenkant als aan de onderkant de breedte van de baan opmeten. In veel gevallen is hier namelijk verschil in te vinden, omdat muren zelden loodrecht staan. Bij de breedste maat tel je vervolgens nog anderhalve tot twee centimeter op om te zorgen voor de overlapping op de andere wand.

Ook wanneer je start met behangen, kun je het beste gebruik maken van een getekende loodlijn. Er is waarschijnlijk geen huis te vinden dat loodrecht staat. Met behulp van een loodlijn kun je voorkomen dat het behang scheef op de muur komt te zitten. Om een loodrechte lijn te maken, maak je gebruik van een touwtje met een schietlood of iets anders zwaars eraan. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je de banen zodanig kunt knippen dat ze goed en netjes aansluiten op de hoeken en op de andere banen.

Bubbels verwijderen

Al sinds de zestiende eeuw is behang één van de meest populaire muurbedekkingen om een huis wat meer sfeer, kleur en persoonlijkheid te geven. Je kunt behang gebruiken om intimiteit en knusheid te creëren, maar je kunt de muren ook behangen om een idee van ruimte te creëren. Het klinkt allemaal zo mooi, maar in werkelijkheid gaat het maar al te vaak mis. Tijdens en na het behangen ontstaan er omkrullende randen en bubbels in het behang. En geloof het of niet, maar vrijwel allebei deze problemen komen voort uit het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een verkeerde techniek van behangen. Nu kan er wel een heel betoog volgen over de juiste techniek van behangen, maar het enige wat je eigenlijk wilt weten, is hoe je de bubbels uit het behang kunt verwijderen.

Soms is het zo dat de bubbels achteraf nog wegtrekken. Je hoeft hier verder dan helemaal niets voor te doen. Het kan echter ook zo zijn dat je teveel lijm hebt gebruikt en dat er daarom bubbels achter het behang blijven zitten. Wanneer je met een stanleymes een klein sneetje in het behang geeft dan kun je het teveel aan lijm eruit drukken. Veel mensen zijn echter bang hiermee het behang te beschadigen. Dit is ook wel enigszins begrijpelijk en daarom kun je het ook wat voorzichtiger aanpakken. Je kunt ook met een speld een klein gaatje in het behang prikken en vervolgens voorzichtig over het behang wrijven totdat alle overtollige lijm eruit is. Ook om bubbels te verwijderen die door lucht zijn ontstaan, kun je deze techniek toepassen. Het is wel van belang om dit zo snel mogelijk na het aanbrengen van het behang te doen.

Er zijn van die plekken dat je denkt: hoe ga ik hier in vredesnaam fatsoenlijk behang aanbrengen? Denk bijvoorbeeld aan hoeken, kozijnen, rondom schakelaars en bij radiatoren. Deze plaatsen hoeven echter niet zo lastig te zijn als je vooraf denkt. Onderstaand vind je van alle vier de genoemde lastige plaatsen hoe je ze het beste aan kunt pakken. Zo kun je toch alle plaatsen in je huis – inclusief de lastige en de hele lastige – voorzien van een nieuw behangetje.

Kozijnen

Wanneer je rondom een kozijn moet behangen dan kun je het beste de strip gewoon plaatsen alsof het kozijn er helemaal niet is. Vervolgens strijk je het behang glad op de muur en druk je het behang tegen de rand van het kozijn aan. Vervolgens kun je het behang langs de rand van het kozijn wegsnijden. Wat je ook kunt doen is de baan over het kozijn laten vallen en het behang op de wand glad strijken. Vervolgens knip je het tot op twee centimeter van de kozijnrand vandaan weg. In de bovenhoek geef je vervolgens een klein sneetje. Je borstelt het behang nu aan tot tegen het kozijn. De hoek markeer je met de ronde punt van de schaar en vervolgens knip je het behang af. Daarna kun je het goed aanborstelen en dan is deze lastige klus al geklaard.

Hoeken

Hoeken staan er bekend om: ze zijn lastig te behangen. Er zijn twee soorten hoeken: inwendige hoeken en uitwendige hoeken. Beide soorten hoeken vereisen een andere aanpak. Bij binnenhoeken kan het behang namelijk scheuren en bij buitenhoeken kan het behang loslaten. Daarom zul je altijd door en om de hoek moeten werken. Om hoeken succesvol te behangen zul je de afstand tussen de laatste baan en de hoek moeten meten. Dit doe je zowel voor de onderkant als voor de bovenkant, omdat deze afmetingen kunnen verschillen (huizen zijn immers zelden loodrecht). Bij de grootste maat die je gemeten hebt tel je drie tot vier centimeter op voor een binnenhoek en vier tot vijf centimeter voor een buitenhoek. Vervolgens knip je de baan op maat en plak je deze vast. Met een schietlood kun je een verticale op de strook zetten die de hoek om zal gaan. Deze kun je afsnijden tot twee centimeter voor een binnenhoek en drie centimeter voor een buitenhoek. Vervolgens plak je het restant van de opgeplakte baan stotend tegen de snijlijn aan.

Voor een inwendige hoek kun je de baan ongeveer één centimeter door de hoek laten lopen. Vervolgens moet je de andere baan die je in deze hoek gaat plaatsen strak over deze ene centimeter heen plaatsen. Bij een uitwendige hoek werkt dit ongeveer hetzelfde. Ook daar plak je het behang maximaal één centimeter over de hoek heen. Vervolgens maak je een nieuwe baan op breedte en deze strook plaats je strak op de hoek om het beste resultaat te verkrijgen.

Schakelaars

Veel mensen plaatsen hun handen al in het haar als ze eraan denken dat ze rondom schakelaars en contactdozen moeten behangen. Ze lijken lastig, maar schijn bedriegt want dit valt reuze mee. Je plakt de strip op en maakt op het middenpunt van de schakelaar een sterretje. Vervolgens scheur je dit sterretje heel rustig en voorzichtig uit totdat je net iets voor de rand van de schakelaar of contactdoos bent aangekomen. Daarna vouw je het sterretje open en kun je met een stanleymes netjes om de schakelaar heen snijden. Wanneer dit je te veel werk is dan kun je natuurlijk ook kijken of je de schakelaar of de contactdoos gewoon even tijdelijk kunt verwijderen van de muur. Let er wel op dat je van tevoren de stroom er even afhaalt om te voorkomen dat je een flinke hoeveelheid stroom toegediend krijgt.

Radiatoren

Een andere heikel punt voor veel mensen wordt gevormd door de radiatoren. Wanneer je moet behangen bij radiatoren dan heb je twee opties. Je kunt er deels achter behangen en je kunt helemaal door behangen. Om helemaal door te behangen is echt prutswerk. Je kunt hier vaak moeilijk bij en is ook moeilijk om de banen netjes op elkaar aan te laten sluiten. Toch zorgt het voor een mooier resultaat dan de stroken maar half erachter te behangen.

Wanneer je helemaal door wilt behangen, zul je de beugels waaraan de radiatoren vastzitten iets los moeten maken. Op deze manier kun je net achter de radiatoren werken om zo het behang toch aan te kunnen brengen. Je meet de juiste breedte af voor de banen en laat ze vervolgens achter de radiatoren langs naar beneden zakken. Met een beetje moeite – of soms flink wat moeite – kun je de banen op de juiste plaats schuiven. Daarna kun je met een slagmes achter de beugels werken om de banen vast te zetten. Als alles naar wens is dan kun je de radiatoren weer stevig vastmaken met de beugels.

Nadat alle muren vrij zijn van het oude behang en geheel behangklaar zijn, is het tijd om behang te gaan plakken. Bij het plakken van behang komen een aantal dingen kijken. Ten eerste is natuurlijk het plakken van het behang zelf erg belangrijk. Maar wanneer je het behang goed hebt opgeplakt dan ben je er nog niet. Je zult het behang ook nog moeten aandrukken en afsnijden. Daarna zal het behang ook nog moeten drogen. Wat hier allemaal bij komt kijken, lees je hier. Er wordt ingegaan op het plakken van behang, het aandrukken en afsnijden ervan en het laten drogen van het aangebrachte behang. Vervolgens worden er nog enkele tips en trucs besproken die je kunnen helpen bij het plakken van behang.

Behang plakken

Als eerste zul je het behangplaksel klaar moeten maken volgens de aanwijzingen zoals vermeld op de verpakking. Hoeveel water je zult moeten toevoegen, hangt af van het soort behang dat je gaat plakken. Het is hoe dan ook van belang dat er absoluut geen klontjes in de lijm te vinden zijn. Wanneer je het behangplaksel klaar hebt gemaakt, kun je dit het beste even laten rusten. Voordat je er mee aan het werk gaat, kun je het beter nog wel een keer doorroeren.

Vervolgens ga je een aantal banen behang op maat knippen. De juiste lengte van de baan is de hoogte van de kamer plus vijf centimeter. Vervolgens kun je het behang gaan aanbrengen, maar onthoudt wel dat de eerste baan ook de belangrijkste baan is. Wanneer deze namelijk al scheef zit dan zul je steeds verder scheef behang op je muren krijgen. Vooral bij behang met een streepjespatroon wordt dit pijnlijk duidelijk zichtbaar. Je kunt gebruik maken van een schietlood om te voorkomen dat je het behang scheef op gaat plakken.

Vervolgens kun je de behangstroken in gaan smeren met behangplaksel. Het beste kun je de stroken behang op een behangtafel leggen. Je smeert het eerste deel van de baan in met behangplaksel en deze sla je dubbel. Nu kun je de behangstrook iets verder over de tafel trekken om ook het laatste deel in te smeren en dicht te vouwen. Vervolgens vouw je de baan nogmaals dubbel en leg je hem opzij zodat het behangplaksel in kan trekken. Laat dit plaksel lang genoeg intrekken, want anders kunnen er bobbels in het behang ontstaan.

Na de inweektijd kun je het behang openvouwen aan de lange zijde. Je pakt het stevig vast en plakt het langs de loodlijn op de muur. Aan de bovenzijde kun je de baan het beste iets door laten lopen over het plafond. Vervolgens strijk je het behang met een behangborstel vanuit het midden glad naar de zijkant. Met een afbreekmesje kun je het overtollige behang aan de bovenkant wegsnijden. De volgende banen gaan in feite hetzelfde. Het is nu van belang dat je de banen goed op elkaar laat aansluiten. Vooral bij een patroon op het behang is dit van belang.

Behang aandrukken en afsnijden

Wanneer je het behang hebt aangebracht op de muren moet je het nog aandrukken en afsnijden. Hiervoor kun je gebruik maken van een behangborstel en een afbreekmesje. Wanneer je het behang aan gaat drukken, moet je vanuit het midden naar de zijkant glad strijken. Al het overtollige behang kun je snel en eenvoudig wegsnijden met een afbreekmesje. Het is wel van belang dat je dit nauwkeurig en voorzichtig doet, want het is natuurlijk niet mooi om haken en dergelijke in het behang te krijgen.

Behang drogen

Wanneer je al het behang hebt aangebracht, is het tijd om het behang te laten drogen. Het is van belang dat je dit op normale temperatuur (ongeveer 18⁰ C) doet. Probeer het drogen van het behang niet te versnellen door bijvoorbeeld de verwarming hoger te zetten of de ramen in de kamer open te zetten.

Bij het behangen zijn er nog al wat handige tips en trucs te noemen. Hieronder vind je een selectie van de handigste tips bij het behangen. Misschien kende je er al een aantal van, maar wat je nog niet wist, is toch maar weer mooi meegenomen.

 • Reken van tevoren goed uit hoeveel rollen behang je nodig hebt. Het is immers zonde als je net lekker bezig bent en het behang is op. Het is overigens natuurlijk ook zonde om na het behangen nog met enkele overgebleven rollen te zitten. Plan wel iets ruimer dan de exacte benodigde hoeveelheid behang, want er kan altijd iets fout gaan;
 • Wanneer je behangbanen aan het snijden bent dan meet je uiteraard de juiste afmetingen op. Wanneer je een goede strook hebt gesneden, kun je het meetlat wegleggen. Je meet dan als het ware met de strook die je zojuist op maat hebt gesneden. Dit scheelt tijd en moeite en is toch nauwkeurig genoeg
 • Wanneer je vooraf banen in aan het smeren bent, doe er dan niet meer dan je in een kwartier op kunt plakken. Het zou anders zomaar kunnen dat de lijm op de behangstroken is opgedroogd voordat je aan het daadwerkelijke behangen toekomt
 • Werk bij het behangen altijd van het raam af. Op deze manier valt het licht in de behangnaden zodat ze nauwelijks opvallen. Doe je het andersom – dus naar het raam toe – dan vallen de behangnaden juist enorm op
 • Begin met behangen langs een loodlijn die je precies verticaal hebt afgetekend. Je maakt gebruik van een touwtje met iets zwaars eraan. Wanneer het recht naar beneden hangt dan kun je de verticale lijn tekenen waartegen de eerste behangbaan moet komen te zitten
 • Druk het behang secuur aan. Het beste kun je met een droge en schone borstel van het midden uit naar boven en beneden vegen om het behang aan te drukken. Ga je van links naar rechts dan kunnen er golven in het behang ontstaan waardoor het lastiger wordt om een volgende baan mooi aan te laten sluiten
 • Om het beste resultaat te verkrijgen, stoot je de banen tegen elkaar aan. Met een lichte vingerdruk schuif je de banen tegen elkaar tot de beide randen van de behangstroken iets tegen elkaar opstaan. Deze naden strijk je glad met een borstel. Je kunt ze daarna vastdrukken met een nadenroller
 • Het overtollige behang knip je mooi af met een schaar. Je wrijft voorzichtig met de stompe kant van de schaar over het behang langs het plafond of langs de plint. Er ontstaat dan een vouwlijn. Langs deze vouwlijn kun je het behang netjes wegsnijden of wegknippen

Er zijn een aantal aanraders te noemen voor wanneer je gaat behangen. Er zijn echter ook een aantal afraders te noemen voor wanneer je gaat behangen. Onderstaand vind je enkele handige do’s en dont’s waarmee je jezelf goed kunt voorbereiden op het behangen.

Do’s
 • Gebruik voldoende lijm
 • Behang met twee mensen, dat gaat makkelijker
 • Lijm de muren voor wanneer je twijfelt over de zuigkracht ervan
 • Breng het behang zo strak mogelijk aan
 • Controleer de rollen behang op kleur- en aanmaaknummer voordat je begint met behangen
 • Maak gebruik van een lijmkwast in plaats van een lijmroller
 • Werk van het licht af
 • Houdt de juiste behang/waterverhouding aan om het behangplaksel van de beste kwaliteit te krijgen
 • Rol de naden na met een nadenroller
 • Verwijder het overtollige behangplaksel met een droge en schone doek
Dont’s
 • Plak geen glsvezelbehang op een papieren onderlaag
 • Zet geen ramen open wanneer je behang nog niet goed droog is
 • Ga niet behangen wanneer er nog oneffenheden op de muren te vinden zijn
 • Snijd het behang niet af wanneer het nog kleddernat is
 • Laat het oude behang nooit deels zitten
 • Laat het oude behang ook nooit zitten wanneer er oneffenheden zoals scheuren inzitten
 • Rol de naden van papierbehang met een reliëf nooit na met een nadenroller
 • Hang geen spiegels, schilderijen en dergelijke op aan de muren voordat het behang goed droog is

Onderstaand vind je een handig stappenplan om behang aan te brengen op de muren. Als je stap voor stap het stappenplan uitvoert, zul je beloond worden met een prachtig resultaat op de muren in je huis.

Stap 1. Maak het behangplaksel klaar

Maak het behangplaksel klaar volgens de aanwijzingen die je op de verpakking vindt. Hoeveel water je toe moet voegen aan het mengsel hangt af van het soort behang dat je op gaat plakken. Zorg er voor dat de lijm geen klontjes bevat en laat het plaksel dan even rusten. Voor je weer met het plaksel aan de gang gaat, moet je het nog wel even door roeren.

Stap 2. Schakel de stroom uit

Zorg ervoor dat de stroomgroep van de ruimte waar je gaat behangen uitgeschakeld is. Verwijder vervolgens alle stekkerdozen en schakelaars in de ruimte waar je het behang gaat aanbrengen.

Stap 3. Knip een aantal banen behang op maat

Vervolgens ga je alvast een aantal banen behang netjes op maat knippen. Door dit te doen kun je straks sneller behangen. De lengte van de baan moet je houden op de hoogte van de kamer plus vijf centimeter extra.

Stap 4. Smeer de banen in met behangplaksel

Wanneer je een aantal banen behang op maat hebt geknipt, kun je ze insmeren met behangplaksel. Je legt hiervoor alle banen netjes recht op de behangtafel. Vervolgens trek je de bovenste baan naar je toe. Deze baan smeer je deels in met plaksel. De gelijmde kanten vouw je netjes dubbel en vervolgens smeer je het laatste deel in. Ook dit vouw je dubbel. Daarna vouw je de baan nogmaals dubbel en leg je hem opzij zodat het plaksel in kan trekken. Laat dit niet te kort intrekken want dan krijg je bobbels in het behang.

Stap 5. Breng het behang aan op de muren

Nu komt de stap die het belangrijkst is: je gaat de met lijm ingesmeerde banen behang aanbrengen op de muur. Je pakt het behang en houdt het tegen de muur aan. Zorg ervoor dat je het behang stevig beet hebt, want anders zou het kunnen scheuren door het gewicht van de lijm en het feit dat vochtig behang snel scheurt. De bovenzijde van het behang laat je iets over het plafond doorlopen.

Stap 6. Strijk het behang glad en snij het overtollige behang weg

Vervolgens neem je een behangborstel om de baan die je hebt aangebracht glad te strijken. Dit kun je het beste doen van het midden uit naar boven en beneden. Wanneer het behang volledig glad is, kun je beginnen met het verwijderen van het overtollige behang. Hiervoor kun je gebruik maken van een afbreekmesje.


Sidebar Menu